Blog

Od začiatku až po BOGUMU

BOGUMA, s.r.o. sa tak ako mnoho iných firiem môže pochváliť dlhoročnou históriou plnou skúseností a vedomostí. Hoci sme pomerne mladou firmou v porovnaní s inými spoločnosťami v odbore, už 18 rokov vám prinášame tie najkvalitnejšie gumárenské výrobky. Čo tomu predchádzalo a ako sme sa stali tým, čím sme dnes, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

<p>zdroj: https://www.vtedy.sk/kozeluzne-bosany-moderny-zavod-vyroba-kozi</p>

zdroj: https://www.vtedy.sk/kozeluzne-bosany-moderny-zavod-vyroba-kozi

História je neoddeliteľnou súčasťou našej prítomnosti. BOGUMA je oficiálnym výrobcom gumárenských výrobkov od roku 2005, nášmu dnešku však predchádzalo mnoho momentov dejín, ktoré prispeli k neustálemu vývoju gumárenského priemyslu na Slovensku. V tomto článku sa zameriame na všetky dôležité fakty od začiatku 20. storočia, ktoré viedli k vybudovaniu našej spoločnosti tak, ako ju poznáte dnes. Prejdite si s nami cestou histórie, počas ktorej sa dozviete niečo viac o tom, kto sme a prečo sú naše výrobky tou správnou voľbou pre každého, komu záleží na čo najvyššej miere bezpečnosti v širokej škále nie len priemyselných odvetví.

Na počiatku bola guma

Začneme rokom 1905, ktorý ešte v časoch Rakúsko-Uhorska predstavoval významný moment. Na Slovensku bola postavená prvá gumárenská továreň v bratislavskej Petržalke. Jej stavba spadala pod rakúsku spoločnosť Gummi und Bellata Werke. Po dokončení niesla názov “Matador, továreň na gumové a kaučukové výrobky”. Táto továreň predstavovala prvý krok v rozvoji gumárenského priemyslu v našich končinách, a preto môžeme Matadoru ďakovať za posun v oblasti gumárenských výrobkov, ku ktorému svojim vznikom a dlhoročným fungovaním prispel. 

<p>Jeden z historických produktových katalógov Matadoru, z ktorého si klienti mohli vybrať produkty podľa potreby. Nech žije internet! Zdroj: firemný archív</p>

Jeden z historických produktových katalógov Matadoru, z ktorého si klienti mohli vybrať produkty podľa potreby. Nech žije internet! Zdroj: firemný archív

Ďalší zaujímavý míľnik v tomto priemysle nastal v roku 1937, kedy začala firma Buzuluk v Komárove (mesto v Českej republike) vyrábať prvé stroje na produkciu plochej gumy rotačným lisovaním. Rotačné lisy sa v našej firme používajú od začiatku jej fungovania a sú súčasťou výroby našich kvalitných produktov. Výrobu vďaka ním vieme prispôsobiť potrebe našich klientov, aby bola zakaždým výsledkom požadovaná hrúbka gumy. V rámci našich technických možností dokážeme produkovať výrobky do hrúbky 15 mm v rôznych šírkach až do 1400 mm. 

 

<p>"Matador, časť továrenského areálu na historickej pohľadnici" Obuchová, V. (2009:259), Priemyselná Bratislava, Najvýznamnejšie Bratislavské fabriky - továrne - podniky, MARENČIN PT</p>

"Matador, časť továrenského areálu na historickej pohľadnici" Obuchová, V. (2009:259), Priemyselná Bratislava, Najvýznamnejšie Bratislavské fabriky - továrne - podniky, MARENČIN PT

Výroba gumárenských produktov za použitia rotačných lisov je preto jedným z pilierov našej spoločnosti, ktoré prispievajú k dokonalej kombinácii tých správnych elementov potrebných na vytvorenie výrobkov, ktoré sú nielen bezpečné a kvalitné, no tiež vedia potešiť svojim vzhľadom v rôznych farbách, hrúbkach či dezénoch. 

<p>"Objekt bývalého závodného klubu matador" Obuchová, V. (2009:262), Priemyselná Bratislava, Najvýznamnejšie Bratislavské fabriky - továrne - podniky, MARENČIN PT</p>

"Objekt bývalého závodného klubu matador" Obuchová, V. (2009:262), Priemyselná Bratislava, Najvýznamnejšie Bratislavské fabriky - továrne - podniky, MARENČIN PT

BOGUMA ako ju poznáme dnes

Ako sa teda BOGUMA vytvarovala do dnešnej podoby? Už spomínaná firma Matador bola počas svojho pôsobenia rozdelená na štyri časti, pričom sa každá venovala inej oblasti výroby súvisiacej s gumou. Jednou z nich bola firma GUMOV, ktorá sa sústreďovala na výrobou s použitím rotačných lisov. Výrobu ukončila v roku 2004 a poskytla nám tým príležitosť prevziať kvalitné rotačné lisy, bez ktorých by tradícia tejto výroby čelila na Slovensku možnému zániku. 

Kúpou týchto strojov začala “naša cesta gumy”. Nasledujúcim krokom bolo nájsť priestor na výrobu, ktorým sa stali bývalé Koželužne Bošany. Tie sa vďaka štyrom zakladateľom, jedným z ktorých je aj náš terajší riaditeľ, Teodor Puha, premenili na továreň tradičnej gumárenskej výroby.

 

<p>Jeden z tradičných rotačných lisov používaných v našej továrni.</p>

Jeden z tradičných rotačných lisov používaných v našej továrni.

V roku 2005 teda vznikla celkom nová gumárenská spoločnosť s názvom BOGUMA, s.r.o., ktorá sa postupne etablovala na trhu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Názov spoločnosti vznikol skrátením pomenovania bošianske gumárne.

 

Trvalo rok, kým boli všetky potrebné úpravy dokončené a továreň bola oficiálne pripravená na výrobu v novembri 2006. Priemyselná časť obce Bošany tak aj vďaka nám postupne ožívala a bola naplnená vôňou kvalitných gumárenských výrobkov. Priestory našej továrne si počas 18 rokov prešli viacerými renováciami, no vždy sa sústreďujeme na udržanie pôvodného vzhľadu bývalých koželužní, nielen z nostalgického, ale aj ekologického hľadiska

 

Klienti rastú s kvalitou a kvalita s klientmi

Kladieme veľký dôraz na kvalitu našich výrobkov od samého začiatku. Už v roku 2007 sme získali certifikáty na dielektrické koberce podľa normy IEC 61111:2002, čo nám otvorilo cestu na svetové trhy. Hoci sme si vždy dali najviac záležať na kvalite našich výrobkov, takisto nás posúva vpred aj odozva klientov, ktorí nám opakovane prejavujú dôveru a vďaka ktorým sa neustále posúvame vpred. Zistili sme, že najväčší dopyt je práve po dielektrických kobercoch, čo nám umožnilo rozširovať naše aktivity a získavať nových zákazníkov. Investícia do kvality výroby bola pre nás neustála. V roku 2008 sme zapojili zariadenie na orezávanie a kontrolu kotúčov, čo nám umožnilo dosiahnuť vyššiu presnosť a zabezpečiť bezpečnosť výrobkov. V tom istom roku sa nám tiež podarilo zaujať prvého významného zahraničného klienta, s ktorým upevňujeme profesionálny vzťah už neuveriteľných 15 rokov.  Postupne sme sa začali spájať s čoraz vyšším počtom zahraničných partnerov aj vďaka nášmu opakovanému rozširovaniu výrobného sortimentu. 

 

Dávame si záležať na tej najvyššej kvalite, aby sme mohli našim klientom opätovne poskytnúť len tie najlepšie gumárenské produkty. V roku 2011 sme, napríklad, investovali do špeciálnej planžety, čo nám umožnilo znova skvalitniť naše výrobky a poskytnúť zákazníkom ešte viac možností. Naša spolupráca s medzinárodnými partnermi postupne naberá na sile. Napríklad, v roku 2012 sme úspešne uzatvorili významnú zahraničnú zákazku na dezénovú dlážkovinu pre hokejový štadión v Rumunsku.

 

Pokračujeme v rozširovaní nášho pôsobenia  aj na nové kontinenty a Európa pre nás nepredstavuje hranice možností. V rokoch 2013 až 2015 sme dodávali veľké objemy dielektrických kobercov  až do Ázie, čím sme si otvorili nové obchodné cesty. Vždy sledujeme a zaručujeme kvalitu našich výrobkov - v roku 2014 sme získali ďalší certifikát podľa európskej normy,  IEC 61112:2009 elektroizolačnú prikrývku EIP 0 1,5x0 a začali sme dodávať aj tieto výrobky spolu s  elektroizolačnými kobercami do ešte vzdialenejších kútov sveta. V roku 2016 sme začali obchodovať aj s Južnou Amerikou a naša sieť svetových obchodných partnerov neustále rastie. Doposiaľ najväčší prelom nastal v roku 2018,  kedy sme dosiahli spoluprácu s klientami dokopy z 30 krajín sveta.

<p>Jedna z našich zahraničných návštev od spoločnosti IPCO zo Švédska.</p>

Jedna z našich zahraničných návštev od spoločnosti IPCO zo Švédska.

Potrebné zmeny nás posúvajú vpred

Aj napriek našim dosiahnutým úspechom sa v BOGUME udiala zmena, ktorá sa spočiatku pre zamestnancov javila ako krok do neznáma. V roku 2019 sa zmenilo vedenie firmy a privítali sme nového majiteľa a konateľa, Martina Čánika, ktorý priniesol svieži nadhľad a množstvo skvelých nápadov a inovácií, vďaka ktorým napredujeme a pokračujeme v dosahovaní úspechov v gumárenskom priemysle. 

 

  “V roku 2019 sa objavila veľmi zaujímavá ponuka na odkúpenie spoločnosti BOGUMA od bývalých majiteľov a zakladateľov. Vnímali sme jedinečnú možnosť pôsobiť v priestoroch bývalých kožolužní, kde sa v minulosti vyrábali produkty značky Baťa. Tým, že mi je priemyselné odvetvie srdcu blízke, rozhodli sme investovať do firmy nielen financie ale aj čas, ktorý sa nám neustále násobne vracia. Od začiatku sme stavali na kvalite a tradícii, ktorou BOGUMA oplýva a zobral som si za cieľ pomôcť firme rásť tam, kde to bolo potrebné.  

Všetci zamestnanci s nami po zmene vlastníctva naďalej zostali  a aj vďaka ich bohatým profesionálnym skúsenostiam sa nám neustále darí rozvíjať firmu tým správnym smerom, dokonca aj v období Corona krízy, ktorá nás zasiahla tesne po kúpe spoločnosti. Vážim si podporu ako zamestnancov, tak aj dodávateľov a našich klientov. Ani počas týchto ťažkých chvíľ sme však nepochybovali o rozhodnutí prevziať firmu a za seba môžem povedať, že som veľmi rád, že som do toho išiel.  

Počas môjho pôsobenia sa nám podarilo splniť mnohé ciele, ako napríklad rozšíriť produktové portfólio, zákaznícke portfólio či oddelenie marketingu. Výrazne tiež narástol dopyt po našich produktoch, čo nás viedlo k ďalším pozitívnym zmenám. Momentálne pracujeme na získaní certifikácie ISO 9001:2015, ktorá je jedným z mnohých faktorov, ktoré z nás robia spoľahlivého a kvalitného partnera v gumárenskom priemysle.  

Chcem odkázať jedno veľké ďakujem všetkým, ktorí ma počas tohto dobrodružstva sprevádzajú; doposiaľ som sa toho veľa naučil. Nielen o gume, ale hlavne o ľuďoch, bez ktorých by to určite nemalo  zmysel.”

 

<p>Martin Čánik, CEO spoločnosti BOGUMA.</p>

Martin Čánik, CEO spoločnosti BOGUMA.

Dúfame, že ste nás prostredníctvom tohto článku spoznali o niečo lepšie a pridáte sa k nášmu portfóliu spokojných klientov po celom svete. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte nás kontaktovať na info@boguma.sk alebo nám zanechajte komentár pod LinkedIn príspevkom.