Blog

Elektroizolačná plachta - dnešný štandard alebo prežitok?

Elektroizolačná plachta patrí do kategórie elektroizolačných výrobkov, ktoré vďaka svojim vlastnostiam chránia životy pracovníkov v mnohých odvetviach pri práci so živými elektrickými časťami. Vnímame jej vzostup, no nie všetci si uvedomujú jej dôležitosť. Je ten správny čas investovať do tohto ochranného produktu?

<p>Naša elektrická izolačná plachta - vhodná pre mnoho prostredí</p>

Naša elektrická izolačná plachta - vhodná pre mnoho prostredí

Pôvod a zloženie EIP

Elektroizolačná plachta je v dnešnej dobe dôležitou súčasťou ochrany pracovníkov pred úrazmi spôsobenými kontaktom so živými elektrickými časťami. Jej pôvod však siaha až do 19. storočia, kedy bol objavený proces vulkanizácie, ktorý spočíva v zahrievaní kaučuku so sírou na vytvorenie odolnejšieho a pružnejšieho materiálu. Neskôr bol tento proces aplikovaný na výrobu kaučukových plachiet, ktoré mohli byť použité na ochranu pracovníkov pred elektrickým šokom. 

 

Od jej vynájdenia ubehli dve storočia a plachta bola pretvorená do mnohých podôb. Výnimkou nie je ani elektroizolačná plachta z rotačných lisov našej firmy, ktorá bola špeciálne vyvinutá na želanie jedného z našich verných klientov, ktorý vyhľadával vyššiu kvalitu tohto výrobku.  Prvotné vyvíjanie produktu začalo v roku 2010 a z prvých pokusov sme sa k certifikátu dostali za jeden rok. Finálny produkt bol zdokonaľovaný do dnešnej podoby 3-4 roky. Je teda zrejmé, že na výrobu kvalitného odolného produktu je nutné venovať čas testovaniu a neustálemu zdokonaľovaniu počas dlhšieho časového obdobia.   

 

Hoci môžeme hovoriť špecificky iba o našom produkte, báza elektroizolačnej plachty je všeobecne zaužívaným štandardom, bez ktorého by nemohla prejsť potrebnými testami. Materiál je špeciálne vyrobený kombináciou syntetického aj prírodného kaučuku, ktoré sú veľmi odolné voči pretrhnutiu a prepichnutiu. V rámci bezpečnosti sa plachta vyrába v oranžovej farbe, ktorá pôsobí reflexne a tým viditeľnosťou dopomáha k extra ochrane. Tieto vlastnosti sú doplnkovými charakteristikami k základnej potrebe elektroizolácie, ktoré sú spoločne využívané vo viacerých oblastiach práce.

 

Kde a ako možno používať EIP

Vďaka svojim izolačným, ako aj ďalším ochranným vlastnostiam je elektroizolačná plachta užitočným produktom využiteľným v mnohých odvetviach práce so živými elektrickými časťami. 

 

Automobilový priemysel

Prvou oblasťou využitia, ktorú musíme spomenúť je automobilový priemysel - konkrétne autoservisové opravy vozidiel a elektrovozidiel. Pracovníci ju vedia počas servisu použiť na prekrytie autobatérie a zabrániť tak priamemu kontaktu s elektricky vodivým predmetom. Tým, že je naša plachta takisto odolná voči kyseline, dokáže tiež zamedziť ďalšiemu prieniku kyseliny, ktorá by sa mohla dostať na povrch autobatérie. Plachta je veľmi odolná, takže sa nemusíte obávať; jej elektroizolačná schopnosť v tomto prípade nebude znížená a úspešne zabráni kontaktu kyseliny s človekom. 

<p>Príklad jedného z mnohých využití EIP</p>

Príklad jedného z mnohých využití EIP

Údržba elektrického vedenia

Ďalšie užitočné využitie elektroizolačnej plachty pozorujeme pri údržbe elektrického vedenia pod napätím. Pri údržbe elektrického vedenia, napríklad na elektrických stožiaroch, musí pracovník dosiahnuť výšku približne 9 metrov, kedy každá ďalšia hmotnosť predstavuje nechcenú záťaž navyše. Preto je podstatné okrem doposiaľ spomenutých charakteristík EIP, zvýrazniť aj ľahkosť materiálu, s ktorým sa jednoducho manipuluje a pri váhe 1,6 kg/m2 nepredstavuje významnú fyzickú záťaž. 

 

Plachta je testovaná aj na ozón v prípade spomínaného vonkajšieho používania na stožiaroch. Pri nedostatočnej ochrane a dlhdobom vystavení slnečnému svetlu totižto často vznikajú požiare. Aj v takom prípade si však plachta zachováva svoje elektroizolačné vlastnosti.  

 

Elektrotechnické inštalácie

Jednou z mnohých výhod plachty je takisto jej variabilita. Hoci ju bežne dodávame v kotúčoch šírky 1m a 1,2m, je možné ju narezať aj na zhruba 20 centimetrové pásy. Tým sa dostávame k ďalšej možnosti využitia EIP. Keďže sú tieto pásy na spodnej strane potom vybavené z každej strany suchým zipsom, elektrikári a iní pracovníci môžu časti plachty použiť na prekrytie menších elektrických komponentov. Zaistia ich suchým zipsom a čokoľvek čo robia so živými elektrickými časťami je tým pádom bezpečnejšie. Čiže ani náhodný dotyk elektrického vedenia neskončí úrazom, keďže plachta zamedzí preskočeniu iskry. 

<p>Narezané pásiky EIP sa vždy zídu.</p>

Narezané pásiky EIP sa vždy zídu.

V neposlednom rade by sme radi zdôraznili pevnosť elektroizolačnej plachty. Je to vlastnosť, ktorá sa zíde v každej pracovnej oblasti, preto ju spomíname všeobecne. Pri pevnosti v ťahu minimálne 12 MPa a odolnosti voči pretrhnutiu minimálne 300% sa nemusíte báť, že by sa vám plachta ľahko poškodila. No aj tak je potrebné dbať na správnu starostlivosť podľa našich odporúčaní.

Certifikácia a starostlivosť 

Tento typ plachty je špecifickým elektroizolačným výrobkom. To znamená, že sa musí certifikovať inou normou ako IEC 61111:2009 pri elektroizolačných kobercoch. Plachta je teda testovaná podľa normy IEC 61112: 2009 na kategóriu A a Z, ktorá je u nás dostupná od roku 2014. Označenie A a Z značia, že EIP je odolná voči kyselinám a ozónu, čo je výhodným prvkom pre mnohé pracovné odvetvia, ako sme si uviedli na príkladoch.  Stanovené pracovné napätie podľa normy IEC 61112:2009 pre plachtu triedy 0 je pre jednosmerný prúd 1000 V a pre striedavý prúd 1500 V.  Značenie zabezpečujeme rovnako ako pri elektroizolačných kobercoch trvalým a nezmazateľným navulkanizovaním značiacej pásky po celej dĺžke plachty.

 

<p>Buďte opatrní pri výber EIB investujte iba do riadne certifikovaných produktov.</p>

Buďte opatrní pri výber EIB investujte iba do riadne certifikovaných produktov.

Hoci sa vám do rúk dostane 100% otestovaný a skontrolovaný produkt, môže dôjsť k jeho poškodeniu užívateľskou nedbanlivosť. Aby ste predišli zbytočným chybám, zamedzte kontaktu plachty s olejom či acetónom a podobnými rozpúšťadlami, pretože voči nim nie je odolná. Okrem toho však bežné nečistoty možno odstrániť ručným umytím za použitia jednoduchého mydla, ktoré neobsahuje žiadne chemikálie s obsahom chlóru či rozpúšťadiel. Plachtu je tým pádom bezpečné namočiť a po vysušení opätovne používať.  

 

Záruka na tento výrobok je jeden rok, pričom by materiál mohol vydržať až 5 rokov, avšak je potrebné vykonávať pravidelné kontroly revíznym technikom. Skúsený pracovník vie posúdiť či je plachtu bezpečné ďalej používať alebo je nutné ju vyradiť.  Ak bude vyhodnotené, že sa plachta už nemôže z bezpečnostných dôvodov naďalej používať, takisto ako všetky gumárenské výrobky ju možno zlikvidovať pomletím, keďže aj napriek svojim špecifickým vlastnostiam je vytvorená zo štandardných gumárenských surovín.  

 

 

Vďaka svojim vlastnostiam je elektroizolačná plachta jednoznačne výhodnou investíciou, ktorá sa viacnásobne vráti na kvalite životov pracovníkov. Preto nie je prekvapením, že si jej vzrastajúcu obľúbenosť všímame vo viacerých krajinách, ako napríklad v Belgicku či vo Veľkej Británii. 

 

Zistili ste niečo nové alebo ste sa iba utvrdili vo svojom správnom bezpečnostnom rozhodnutí? 

Dajte nám vedieť na info@boguma.sk alebo nám zanechajte komentár pod LinkedIn príspevkom. Radi sa s vami spojíme.