Blog

Bezpečnosť na prvom mieste so správnym DIELEKTRICKÝM KOBERCOM

Dielektrické koberce sú tou správnou voľbou pre vysokonapäťové pracoviská. Sú dostupné v rôznych farbách, triedach a povrchových profiloch. Zistite všetko, čo potrebujete vedieť pred a po investovaní do bezpečnostného opatrenia, ktoré vám zmení život.

<p>Príklad dielektrického koberca triedy 3.</p>

Príklad dielektrického koberca triedy 3.

V tomto článku vysvetlíme, čo je dielektrický koberec, aký je rozdiel medzi 5 uznávanými triedami, čo je značiaca páska a prečo je rozhodujúcou súčasťou každého koberca. Neskôr budeme diskutovať o potrebe obstarávania a kontroly izolačných výrobkov a o tom, ako sa o ne správne starať. V článku budeme tiež rozoberať dôležitosť farieb DEK a o tom, ako BOGUMA zabezpečujeme kvalitu dielektrických kobercov.

Každá práca so sebou prináša určité riziká, a to platí najmä pre pracoviská, kde ste v pravidelnom kontakte s vysokým elektrickým napätím. Bez ohľadu na oblasť práce je dôležité používať izolačné materiály, ktoré pomáhajú minimalizovať riziko úrazu elektrickým prúdom a zaistiť bezpečnosť vašich zamestnancov. Stretnete sa s rôznymi typmi ochrany, ale výber tej správnej sa môže zdať náročný. Keďže rozhodujete o kvalite ochrany života svojich zamestnancov a kolegov, táto voľba by sa nemala brať na ľahkú váhu. Vaše rozhodnutie však nemusí byť zdĺhavým stresujúcim procesom, stačí vedieť, na čo si dať pozor.

Dielektrický koberec (DEK) je gumová izolačná vrstva používaná na dodatočnú ochranu v transformátoroch a rozvodných staniciach na pracoviskách s vysokým napätím alebo pred elektrickými rozvádzačmi v budovách. DEK sú neoddeliteľnou súčasťou týchto pracovných stanovíšť, ale nie ich primárnou ochranou, preto sa pri vykonávaní úloh na pracoviskách vysokého napätia musia nosiť aj iné ochranné prostriedky, ako sú vhodná nevodivá pracovná obuv a ochranné rukavice.

DEK používajú hlavne profesionáli a nie sú vhodné na bežné úkony. Koberce znižujú riziko práce so živými elektrickými časťami a zvyšujú bezpečnosť zamestnancov, preto sú najlepším produktom na trhu na prevenciu zranení vo vysokonapäťových priestoroch. Odborníci by si mali vybrať dielektrické koberce na základe stanice alebo elektrického rozvádzača, v ktorom pracujú, preto ponúkame rôzne typy DEK v triedach 0 až 4.

Tri najčastejšie používané typy kobercov medzi našimi 227 klientmi vo viac ako 30 krajinách sveta sú DEK3S1-2, DEK2-S7-1 a DEK4-S7-1. Ako vidíte, výber koberca nie je jednotný a to kvôli rôznym kritériám každého klienta, ktoré vyhovujú jeho špecifickému prostrediu. Aký je teda hlavný rozdiel medzi týmito príkladmi?

Triedy DEK

Dielektrické koberce sú rozdelené do tried, ktoré pomáhajú našim klientom rozlišovať medzi výrobkami na základe potrieb ich projektov. Koberce začínajú s odporom pracovného napätia do 1 000 voltov, ale máme aj tie, ktoré sú odolné voči pracovnému napätiu do 36 000 voltov. Majú podobný vzhľad povrchu, ale líšia sa hrúbkou, aj preto je dôležité správne ich rozdeliť do príslušných tried.

Rozoznávame 5 tried dielektrických kobercov od 0 do 4 podľa normy IEC 61111:2009. IEC 61111: 2009 sa vzťahuje na dielektrické koberce vyrobené z elastoméru použité ako podlahová krytina na elektrickú ochranu pracovníkov na elektrických inštaláciách. 

TRIEDA FARBA TRIEDY PRACOVNÉ NAPÄTIE DOSTUPNÉ PRODUKTY
Trieda 0 červená do 1 000 V DEK0-S7-1 & DEK0-S7-26
Trieda 1   do 10 000 V  
Trieda 2 žltá do 17 000 V DEK2-S7-1
Trieda 3 zelená do 26 500 V DEK3-H0-1, DEK3-H1-1, DEK3-S1-2
Trieda 4 oranžová do 36 000 V DEK4-H0-1, DEK4-H-1-1, DEK4-S7-1

Výrobok, ktorý nie je certifikovaný podľa normy IEC 61111:2009, nie je vhodný pre pracoviská s vysokým napätím. Takýto výrobok je nebezpečný pre zamestnancov a inšpektorov, pretože nespĺňa podmienky použitia na miestach s vysokým napätím. Existuje niekoľko ďalších detailov, na ktoré by ste mali myslieť pri výbere správneho typu koberca.

<p>Typy dostupných tried s príslušnými napätiami.</p>

Typy dostupných tried s príslušnými napätiami.

Značiaca páska

Dielektrický koberece je (ideálne) zo spodnej strany označený vulkanizovanou značiacou páskou po celej dĺžke. Tento spôsob označovania je trvalý a nemožno ho odstrániť.

Značiaca páska musí obsahovať:

  • Názov triedy
  • Názov výrobcu
  • Dvojitý trojuholník vo farbe danej triedy
  • Certifikáciu IEC
  • Dátum výroby
  • Pracovné napätie
  • Skúšobné napätie
  • Výdržové napätie

DEK musí byť vždy prístupný kontrole, aby sa dalo zistiť či spĺňa podmienky príslušného pracoviska. Preto neodporúčame lepenie dielektrických kobercov na podlahu, pretože je tak ťažšie určiť či je použitý koberec vhodný pre konkrétne pracovisko.

Obstarávanie a inšpekcia

Dielektrické koberce, bohužiaľ, nevydržia večne a podľa normy IEC 61111:2009 je potrebné ich raz za 12 mesiacov skontrolovať kvalifikovaným technikom. Zaručujeme, že naše výrobky boli riadne testované, preto je možné vykonať prvú kontrolu 12 mesiacov od dátumu vydania z výroby.

Všeobecne platí, že gumové výrobky majú životnosť 5 rokov podľa európskych noriem a dohovorov. Aj v prípade bezproblémovej kontroly odporúčame koberce vymieňať každých 5 rokov. Po uplynutí tejto doby môže mať materiál zmenené vlastnosti, napríklad tvrdený povrch, ktorý nespĺňa kvalitatívne požiadavky. Nesmie mať žiadne povrchové poškodenie, pretože to spôsobuje oslabenú ochranu, čím sa koberec stáva nepoužiteľným. Ak zbadáte akúkoľvek povrchovú chybu, koberec sa musí okamžite vymeniť v záujme bezpečnosti zamestnancov a inšpektora. Ak sa chcete uistiť, že vaše koberce vydržia odporúčaných 5 rokov bez poškodenia, je dôležité správne sa starať o svoje výrobky.

Starostlivosť o produkty

Aby ste zabezpečili dlhotrvajúcu kvalitu vašich kobercov, musia byť správne ošetrované. Každý výrobok alebo séria výrobkov podobného typu sa udržiava inak. Niektoré výrobky je možné umývať aj tekutinami, avšak pri elektroizolačných výrobkoch, akým je dielektrický koberec, vám odporúčame, aby ste ho neumývali vodou, pretože nejde o podlahovú krytinu pre vonkajšie povrchy. Koberce odporúčame zametať nasucho štandardnou metlou, metličkou alebo širokou metlou. Tým predídete strate požadovaných izolačných vlastností.

Ak pri čistení spozorujete akékoľvek poškodenie, okamžite koberec vymeňte. Je možné, že sa na výrobok dostanú nejaké nečistoty, ale keďže rozvádzače sú pod elektrickým napätím, ľudia by na ne nemali šliapať zablatenými topánkami, pretože spomínané nečistoty by mohli byť mokré, a tým pádom vodivé. Typické nečistoty sa však zvyčajne objavujú vo forme prachu, ktorý sa dá ľahko odstrániť.

Farby DEK

Čo môže byť prekvapujúce je, že dokonca aj farba DEK hrá dôležitú úlohu vo vašom rozhodovaní. Zameriavame sa na výrobu dielektrických kobercov v odtieňoch čiernej a šedej farby. Rozdiel medzi nimi je predovšetkým ich výdrž pracovného napätia.

Sivý DEK má vyššie pevnostné parametre, vyšší odpor a môže byť použitý pre vyššie napätie za určitých podmienok a hrúbok ako čierna. Dokážeme vyrobiť šedý koberec s pracovným napätím 36 000 voltov a výdržovým napätím až do 50 000 voltov, ktoré spĺňajú parametre triedy 4.

Ak však prostredie, ktoré chcete izolovať, nevyžaduje takú silnú izoláciu, odporúčame vám zvoliť čiernu variantu. Čierna sa používa pre napätie triedy 3, maximálne do 26 500 voltov pracovného napätia, takže môže byť stále použitá na rôzne miesta s vysokým napätím.

Naše koberce majú uvedený certifikát IEC. Od roku 2007 vlastníme certifikáty a postupne ich obnovujeme a rozširujeme, čo je jeden z ukazovateľov kvality našich výrobkov. Dielektrické koberce vyrábame od rôznych overených dodávateľov z Českej republiky, s ktorými spolupracujeme už viac ako 10 rokov. Tieto spoločnosti vyrábajú kvalitné gumové zmesi pre našu výrobu.

Výrobky pred vydaním z výroby testujeme a záujemcom a zákazníkom vieme ukázať aj náš pracovný proces, čo sme už v minulosti párkrát robili. Počas tejto prehliadky môžete vidieť materiál, ktorý používame, a ako spracovávame, vyrábame a testujeme dielektrické koberce.

Ďalším aspektom kvality, na ktorý sme hrdí, sú naši zamestnanci. Tretina z nich je s nami už viac ako 10 rokov a má potrebné know-how a skúsenosti. Môžete sa teda spoľahnúť, že náš tím gumových špecialistov vám vytvorí kvalitné výrobky, ktoré nesklamú vaše očakávania.

Dúfame, že vám tento informatívny článok pomôže pri správnom výbere toho pravého koberca pre váš pracovný priestor. Ak máte ďalšie otázky, radi sa s vami spojíme prostredníctvom nášho e-mailu: info@boguma.sk

A pre podrobnejšie parametre dielektrických kobercov, ktoré vyrábame, kliknite sem.